Welke lezingen en cursussen kun je organiseren?

Ik bied sinds 2012 gratis lezingen, workshops en cursussen aan. Deze kun je zelf organiseren, uiteraard help ik je daarbij zoveel mogelijk. Mijn huidige aanbod is:

Alle kleine beestjes helpen

In de bodem leven talloze organismen, zoals bacteriën, protozoa, schimmels, geleedpotigen, wormen, insecten, zoogdieren en nog veel meer. Hoewel we ze niet zien, zijn ze ongelofelijk belangrijk voor de gezondheid van de biosfeer.

Alle kleine beestjes helpen (kinderversie)

Deze lezing is speciaal voor kinderen van negen tot twaalf jaar. In de bodem leven vreemde beestjes! Maar hoe vreemd zijn deze beestjes dan? Dat kom je in deze lezing te weten.

Bodem

Of het nou gaat om ecologisch hoveniers, paardenhouders, boeren, permaculturisten, herboristen, voedselbossers … kennis van de bodem is onmisbaar. Ik kan een gastles in de vorm van een lezing, workshop of cursus geven binnen een bestaande opleiding. De precieze invulling gaat natuurlijk in overleg.

Bodemspreekuur
Composteren

Om goede, gezonde compost te krijgen hoef je maar een paar dingen te weten. Daarnaast moet je goed observeren en ingrijpen indien nodig. In deze lezing kom je te weten wat goede compost is én hoe je die zelf maakt.

Grondslagen van permacultuur

Permacultuur laat zich niet zo makkelijk definiëren. In deze lezing leer je de grondslagen van permacultuur kennen.

Het belang van biodiversiteit

Jarenlang kregen wij de boodschap mee dat biodiversiteit vooral een esthetisch belang had: zou het niet jammer zijn als de reuzenpanda uitstierf, of de blauwe vinvis. De laatste jaren wordt echter op pijnlijke wijze duidelijk dat het verdwijnen van bepaalde soorten een kettingreactie tot gevolg heeft, die niet alleen het verdwijnen van andere soorten tot gevolge heeft, maar zich ook uit in een steeds instabieler wordend klimaat, ziektes, plagen en zogeheten natuurrampen. Hoe kunnen we het tij keren?

Koester de bodem

Wil je weten hoe een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten, gezonde dieren en mensen en zelfs een gezond klimaat? Wil je weten hoe je er beter mee om kunt gaan? Wil je weten welke organismen in de bodem leven en wat ze nodig hebben om te kunnen functioneren?

Leven op Aarde

Een overzicht van de historie van het leven, de complexe interacties die alle organismen aangaan en hoe dit voor een planeet zorgt waarop het leven kan floreren.

Ondergronds gezwam

Deze cursus, workshop of lezing gaat over schimmels, hun belang voor een gezonde biosfeer en de relaties die aangaan met een grote diversiteit aan organismen.

Online cursus Humisme

Wil je meer weten over de bodem maar kun je niet naar mijn cursussen komen? Of wil je je kennis nog eens opfrissen? De online cursus humisme is daar speciaal voor gemaakt.

Vertragen om te versnellen

Maak je je zorgen over de toekomst van de Aarde en de mensheid? Wil je bijdragen aan een mooie toekomst, maar weet je niet waar je moet beginnen? In deze workshop leer je meer over de samenhang tussen de huidige wereldproblemen waardoor je je makkelijker kunt focussen op échte oplossingen.

Voor wat hoort niks

Geld belemmert ons in ons denken. We kunnen geen beslissingen meer nemen zonder meteen na te denken over de financiële consequenties. Daardoor doen wij niet meer wat we werkelijk willen, maar waar we geld mee kunnen verdienen.

Wandelen

Wandel je ook graag? Wil je graag eens met mij praten over alles wat er in de wereld gebeurt?