De kracht van woorden

21 juli 2021

Leestijd: ongeveer twee minuten

Geregeld delen mensen mijn berichten met “zo goed kan ik het niet verwoorden” erbij geschreven. Dat is natuurlijk een compliment, maar ik denk dat iedereen, met wat oefening, de juiste woorden kan vinden. 

Als je iets hoort of leest, kun je die informatie heel makkelijk weer vergeten als je er niets mee doet. Om nieuwe informatie, of een nieuw inzicht, te verwerken, heb je momenten van rust nodig. Je hebt interactie met andere mensen nodig. Wat mij enorm helpt om iets moeilijks beter te begrijpen, is er lezingen en cursussen over geven. Je zou misschien denken dat je alleen een lezing kan geven over iets wat je al door en door begrijpt, maar ik heb gemerkt dat het andersom is. Pas als je iets aan iemand anders kunt uitleggen, snap je het zelf.

Dit geldt ook voor schrijven. Meestal begin ik met iets te schrijven en loop ik helemaal vast. Ik zou het dan op kunnen geven, maar ik begin vaak meerdere keren helemaal opnieuw. Of ik schrap wat alinea’s en schrijf ze in andere woorden op. Meestal staan de teksten dan nog een tijdje op mijn computer totdat ik er echt tevreden over ben. Andere keren plaats ik ze meteen, omdat het gewoon stroomt.

Als je echt een tijdje doorbrengt met je woorden, kun je veel diepere gedachten krijgen dan wanneer je het eerste wat er in je opkomt opschrijft. Vraag je bij elke zin af of het echt is wat je wilt zeggen. Of het mogelijk is om je woorden op een andere manier te interpreteren. Hoor de criticasters in je hoofd en verplaats je in hun denkwijzen. Probeer alles wat polariserend kan werken uit je teksten te halen.

Als we elkaar alleen maar napraten, wordt het internet een echokamer. Onze eigen stem zoeken kost tijd, aandacht, inspanning, rust, bespiegeling en meestal ook de feedback van iemand anders die zich goed in andere mensen kan verplaatsen.

Iedereen kan een polariserend stuk schrijven. Een harde, onwrikbare mening is makkelijk op papier te krijgen. Maar een inzicht dat je misschien nog niet eens zelf had toen je begon met schrijven, dat is niet alleen voor de lezer, maar ook voor jezelf een pareltje. Niets is zwart-wit. Alles heeft talloze invalshoeken.

We worden constant blootgesteld aan emotionele chantage en als we niet uitkijken, gaan we daar zelf aan meedoen. Als je iets leest wat een bepaalde groep mensen demoniseert of dehumaniseert, probeer dan iets te schrijven dat het tegenovergestelde doet. Mocht je je de afgelopen tijd ook zo machteloos voelen: dat ben je niet. Samen kunnen we een nieuwe taal vinden, een taal van verbinding. Een taal die mensen omarmt. Een taal die hoop geeft en je vanbinnen verwarmt. Woorden hebben meer kracht dan mensen zich realiseren. Woorden kunnen een nieuwe, mooiere wereld scheppen.

Deze blog elders op internet

Fb Facebook | Li LinkedIn | Website A New And Ancient Story

Lees verder
Vorige blog:
De klimaatparadox
Volgende blog:
De Big Beat-theorie