Vingertjes wijzen

5 juni 2023

© Persbureau Meter

Gisteren zaten we in een trein die op een scooter botste. Met dodelijke afloop.

Een eerste neiging is dan de schuld bij de bestuurder van de scooter te leggen: wie rijdt er nou door gesloten slagbomen?

Maar ja, de trein was ook iets te laat vertrokken. Misschien wel door mensen die op het allerlaatst de trein nog in wilden. Zonder hen was de trein al voorbij geweest op het moment dat de scooter het spoor zou passeren. Aan de andere kant had het ook andersom kunnen zijn.

Langzaam komt er wat meer informatie vrij. Het blijkt om een jongen van 17 te gaan. Het puberbrein is nog niet in staat om verkeerssituaties goed in te schatten. Dus gaan de vingertjes richting de overheid: waarom mogen kinderen op een gevaarlijk vervoermiddel rijden?

Dan blijkt het om een pizzabezorger te gaan. Deze jongens en meisjes worden enorm opgejaagd door hun baas om vooral de verkeersregels aan de laars te lappen. Alles om de pizza op tijd bij de klant te krijgen. De vingertjes gaan weer een andere kant op.

Maar waarom worden de bezorgers zo opgejaagd? Als klanten niet zouden klagen over een koude pizza, of zelf hun pizza zouden maken, of gezond lokaal voedsel zouden eten, wat zou er dan veranderen? Dan zouden jonge mensen hun leven niet meer hoeven wagen om zo snel mogelijk ongezond voedsel bij mensen langs te brengen.

Uiteindelijk waren we drie uur later thuis. Daar konden we onze zoon gezond en wel in de armen sluiten. Ook hij gaf de schuld in eerste instantie aan de scooterrijder. Dat is onze eerste gedachte, maar zo simpel is het zelden.

Laten we het grote plaatje niet uit het oog verliezen. Er spelen altijd talloze factoren mee, en uiteindelijk gaat het er niet om wie de schuld heeft. Het gaat erom dat we allemaal onszelf in de spiegel aan kunnen kijken: heb ik, met mijn beperkte middelen, gedaan wat ik kon om de wereld een beetje mooier te maken?

De buschauffeur die hoorde dat er een groep geëvacueerde reizigers in de berm stond te wachten op vervoer en uit eigen initiatief een bus heeft gepakt om ze naar station Emmen te brengen, heeft in ieder geval zijn best gedaan.

Deze blog elders op internet

Fb Facebook | Li LinkedIn

Lees verder
Volgende blog:
Bedankt allemaal!