Ontkiemend zaad

13 november 2020

Paardenbloem die in zaad geschoten is

Sommige zaden ontkiemen zodra ze de grond raken, andere hebben een periode van rust nodig. Voor andere zaden moeten de omstandigheden eerst goed zijn, zoals de zaden paardenbloem die alleen actief worden als er een calciumgebrek is.

Sommige zaden zijn eeuwenlang kiemkrachtig, andere maar luttele uren. Sommige zaden moeten door een dier opengemaakt worden voordat ze ontkiemen.

Er zijn zaden die alleen ontkiemen als ze opgegeten, door het maagsap geëtst en uitgepoept worden in een pakketje met de benodigde voedingsstoffen.

Er zijn zaden die eerst moeten bevriezen. Er zijn zelfs zaden die alleen na een brand kunnen ontkiemen.

Mensen zijn net zo divers als zaden. Voor de een is de kleinste verstoring al reden om voorzichtiger om te gaan met onze levende planeet, voor anderen vergt het net wat meer. Voor sommigen moet de planeet nog veel verder degraderen voordat de alarmbellen gaan rinkelen.

Het zijn moeilijke tijden. Maar verandering is nooit gemakkelijk. Om tot diepe inzichten te komen, zijn soms dramatische gebeurtenissen nodig. We kunnen mensen niet overtuigen met feiten, maar dat wil niet zeggen dat mensen niet kunnen veranderen. Het kan wel heel lang duren. Daar moeten we natuurlijk niet op wachten, we moeten nu beginnen aan het herstellen van de biosfeer.

We kunnen beginnen door de omstandigheden te creëren waar mensen kunnen ontkiemen, tot bloei kunnen komen en zelf ook weer zaad kunnen schieten. We kunnen plekken creëren waar we de controle los hebben gelaten. Waar we ondeelbaar zijn. Waar diversiteit gewaardeerd wordt. Waar relaties in alle soorten en maten er mogen zijn; waar schuld een positieve betekenis heeft gekregen. Waar alles sacraal is.

Droom ik? Misschien. Maar ik heb al gezien welke wonderen er kunnen plaatsvinden als de omstandigheden veranderen. Niet alleen op ecologisch gebied, ook bij mensen. Dat heeft mij gesterkt in het idee dat alles nog mogelijk is. Natuurlijk ziet het er allemaal in toenemende mate somber uit, maar bedenk dan hoeveel zaadjes er weer ontkiemen dankzij wat er allemaal gebeurt in de wereld. Het goede zit in het slechte en het slechte zit in het goede. Ze zijn één. Wij zijn één.

Deze blog elders op internet

Fb Facebook | Li LinkedIn | Website A New And Ancient Story

Lees verder
Vorige blog:
Onze nieuwe mythologie
Volgende blog:
Ruimte voor rouw