Gezichtsbedrog

17 april 2023

Op dit plaatje zie je omgekeerde borden.

Als je de borden een voor een blijft bekijken, zie je op een gegeven moment een bord dat rechtop staat. Daarna zijn ineens alle borden omgedraaid.

Veel zaken zien we op een bepaalde manier, en maar al te vaak is dat niet de werkelijkheid; het is alleen maar onze perceptie.

Ik kan jou ervan proberen te overtuigen dat de borden helemaal niet omgedraaid liggen, maar als jij dat zo niet ziet, dan komen we niet verder dan welles-nietes. En is dat niet het niveau waarop we nu spreken over complexe zaken?

Als we alleen maar zouden mededelen wat we zien, zonder de ander te veroordelen over wat diegene ziet, zouden we ons denken steeds genuanceerder kunnen laten worden. Dan zouden we gaan kijken naar de onderliggende patronen: waarom zien iets op een bepaalde manier? Misschien wel omdat we niet wisten dat er een andere manier van kijken mogelijk is.

Misschien is dat het enige dat nodig is om een mooiere wereld te krijgen: openstaan voor de ander, voor afwijkende ideeën. Ruimte creëren voor elkaar. Want geef nou toe: is een wereld waarin iedereen hetzelfde denkt en gelooft een wereld waarin je je op je gemak zou voelen? Ik krijg er koude rillingen van over mijn rug.

Deze blog elders op internet

Fb Facebook

Lees verder
Vorige blog:
Het web van het leven