De geefeconomie is overal!

24 oktober 2022

Ik ben onder andere de webmaster van de website van Permacultuur Magazine. De website is gebouwd met een gratis CMS: WordPress. De database word uitgebreid en beheerd met een gratis plugin: Pods. Ik heb zelf een plugin geschreven die Pods verder uitbreidt, op het gratis ontwikkelplatform Atom. Het grootste gedeelte daarvan schreef ik op mijn laptop, die op het gratis besturingssysteem Ubuntu Mate draait. Dit bericht schrijf ik met het gratis LibreOffice. Deze producten zijn open source, wat anders is dan een ‘gratis’ Facebook of een ‘gratis’ Google Docs. Daar betaal je met je privacy. Open source-software wordt door vele honderdduizenden mensen onderhouden.

Voor permacultuur-magazine.eu bouwde ik een zoekmachine, zodat je terug kunt zoeken in welk nummer een artikel stond. Daarvoor heb ik handmatig bijna 600 artikelen ingevoerd met alle bijbehorende metadata. Als ik daar een uurtarief voor had gevraagd, zou hij veel te duur geworden zijn -- en zou hij er dus niet gekomen zijn.

Toch vallen de uren die ik aan dit project gegeven heb in het niet bij de ontelbare uren die in al die door mij gebruikte open source-software zijn gaan zitten. En voor het magazine geldt hetzelfde: hoeveel uren zijn er gaan zitten in het schrijven, redigeren, vormgeven van en communiceren over al die artikelen? Plus al die andere dingen die komen kijken bij het maken van een magazine.

Omdat ik het niet voor geld deed, had ik volledige autonomie. Daardoor had ik er plezier in. En omdat ik er plezier in had, doen die uren er helemaal niet toe. Dan ben je feitelijk aan het spelen, en dat is eigenlijk wat je hele leven zou moeten doen. Spelen is niet alleen voor kinderen, spelen is de beste en snelste manier om te leren. Leren moet leuk zijn!

Permacultuur Magazine wordt sinds 2015 vier keer per jaar gemaakt door een geëngageerde groep vrijwilligers. Laten we initiatieven zoals PM veel meer aandacht geven: ze verdienen het!

Deze blog elders op internet

Fb Facebook

Lees verder
Vorige blog:
"Goed bezuuuug!"
Volgende blog:
Gratis mee te nemen