Vitale bodem, vitale voeding

 

IllustratieDit artikel verscheen in december 2015 op nummer 130 van Website ZOZ - Tijdschrift voor doen-denkers.


Leestijd: ongeveer drie minuten

Van december 2015 tot maart 2016 heb ik deze cursus samen met mijn broer drie maal gegeven (in Eindhoven, Nijmegen en Schipborg).

Voeding is hot, maar is tegelijkertijd een heet hangijzer. Logisch, want hoewel alle voedingsgoeroes over elkaar heen buitelen om hun waarheid te verkondigen blijkt telkens maar weer dat voeding persoonlijk is. Iedereen heeft een bepaald voedingspatroon dat bij hem of haar past. Het zou heel vreemd zijn als iedereen met exact dezelfde voeding optimaal gezond zou blijven. Je ziet tegenwoordig vaak hoe mensen een goeroe of een bepaalde dieetvisie zodanig strikt gaan volgen dat ze zich constant afvragen of ze een bepaald product of ingrediënt wel mogen gebruiken. Er is zelfs al een term voor deze ‘aandoening’: orthorexia. Vanaf december is er een nieuwe cursus die jou helpt je een weg te banen door het woud van informatie: Vitale bodem, vitale voeding.

Universele waarheden

Iedereen is uniek, maar toch is het mogelijk om bepaalde problemen met onze voeding aan de kaak te stellen. Zo verschijnen er bijvoorbeeld steeds meer rapporten waaruit blijkt dat het triest gesteld is met de sporenelementen in onze voeding. Voor optimaal gezonde gewassen is een bodem nodig die in balans is: geen stikstof- of kaliumoverschot, geen magnesiumgebrek of -overschot, een goede calcium-magnesiumverhouding, dat soort dingen. Als de voedingsstoffen in de bodem niet goed in balans zijn, worden sommige voedingsstoffen verdrongen. Volgens een Frans onderzoek moet je nu vijftig appels eten om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen als de hoeveelheid die je vijftig jaar geleden binnenkreeg door het eten van één appel. En zolang je een gebrek hebt aan een bepaalde voedingsstof blijf je eten. Een mens kan net als een dier behoefte hebben aan een bepaald soort voedsel omdat hij of zij een tekort heeft aan een voedingsstof. Een bekend voorbeeld hiervan is een sterke behoefte aan chocola bij een magnesiumgebrek (inderdaad: bijna iedereen loopt met een magnesiumgebrek rond). Als je na de maaltijd nog steeds behoefte hebt aan meer, dan schort er dus kennelijk iets aan je dieet.

Bestaat gezonde voeding nog?

Gezonde voeding wordt zeldzaam, zoveel is zeker. Als er bestrijding van ziekten en andere belagers van planten nodig is, is dat een teken dat de gewassen niet vitaal zijn. Wanneer de gewassen wel vitaal zouden zijn, zouden ze de ziekten namelijk gewoon zelf af kunnen weren. En helaas wordt ook bij biologische teelt gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Weliswaar geen chemische, maar het blijven bestrijdingsmiddelen, die zeker wel schadelijk zijn. En het gebruik ervan blijft symptoombestrijding: het pakt de oorzaak – zwakke planten – niet aan. Waar we naartoe moeten is een teeltsysteem waarin veerkracht, diversiteit, vitaliteit en eerlijkheid de norm zijn.

De cursus ‘Vitale bodem, vitale voeding’

Bovengenoemde en nog veel meer aspecten van bodem en voeding komen aan bod in de cursus ‘Vitale bodem, vitale voeding’ waarvan wij in het weekend van 12 en 13 december 2015 de try-out bij Omslag in Eindhoven zullen geven. Deze is inmiddels vol, maar op 21 en 22 mei 2016 geven we de cursus in Berghem en er zullen nog nieuwe locaties bij komen. De cursus zal breed ingevuld worden: we hebben het onder andere over de hypes en ‘waarheden’ die viraal gaan op het internet, de rol van de landbouw- en voedingsindustrie en commercie in het algemeen, de wijze waarop de mens de laatste honderd jaar de planeet heeft veranderd ten behoeve van landbouw, over onze darmflora en de overeenkomsten met de bacteriën in de bodem, overgevoeligheden en allergieën en over de manier waarop leven vanuit mededogen kan leiden tot een nieuwe relatie met de natuur waar we deel van uit (zouden moeten) maken. En uiteraard is er ruim tijd voor vragen en discussie.

Alvast een tip

Eén van de problemen waarmee we allemaal te kampen hebben is de afname van de diversiteit van ons voedsel. Niet alleen zijn de gewassen veelal genetisch identiek, er zijn maar heel weinig gewassen die we als basisvoedsel gebruiken: zeventien om precies te zijn. En dat terwijl de jagers en de verzamelaars in een jaar tijd wel 1500 verschillende gewassen binnenkregen. En aangezien elke plant jou probeert om zeep te helpen (ze willen tenslotte niet opgegeten worden!) door middel van allerlei gifstoffen, is het verstandig de inname van elk soort gewas te beperken. Eén gifstof die door een plant gebruikt wordt om zijn belagers te doden is heel bekend: cafeïne. Wij gaan er niet dood aan, maar de effecten zijn duidelijk merkbaar. Zo zijn er honderden stoffen die inwerken op ons spijsverteringssysteem. Het is dan ook logisch om meer diversiteit in je dieet aan te brengen. Deze diversiteit is in de natuur gelukkig nog te vinden, bijvoorbeeld in de vorm van (on)kruiden die meestal meer voedingsstoffen bevatten dan ons basisvoedsel. Deze planten kunnen een mooie aanvulling zijn op ons dieet, maar om aan genoeg calorieën te komen moeten we even verder kijken…

We hopen jullie te zien op een van de cursussen, de koffie staat klaar!

Marc en Daniël Siepman

Lees verder