Webinar

Illustratie

Het liefste geef ik natuurlijk een lezing voor een groep mensen, niet voor een computerscherm. Maar soms kan het simpelweg niet anders. In zo'n geval geef ik met alle liefde een online lezing.

Ik wil graag even de aandacht vestigen op de volgende punten.

  • Webinars zijn meestal veel korter dan een lezing. Wat de ideale tijdsduur is, weet ik niet. Een half uur spreken en een half uur vraag en antwoord lijkt de de standaard te zijn.
  • Als een webinar opgenomen wordt, kunnen mensen na afloop een link krijgen om het geheel nog eens terug te kijken. Dat kan een meerwaarde zijn, maar als de webinar al op internet staat is het een beetje zinloos hem er nog een keer op te zetten.
  • Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van zoom of een platform waar je geen software voor hoeft te installeren. Anders wordt mijn laptop steeds trager en moet ik steeds weer wennen aan andere programma's. Alternatieven die ik nog niet heb geprobeerd, zijn bijvoorbeeld join.me en Jitsi Meet.
  • Het is verstandig om altijd even een oefensessie te doen, zodat alle betrokkenen weten wat er van ze verwacht wordt en we dit niet een half uur van tevoren nog moeten doorspreken.
  • Het is voor mij prettig als ik tijdens het spreken een aantal kijkers kan zien.
  • Het is geen probleem om de webinar op te nemen, maar de kijkers mogen natuurlijk niet zichtbaar zijn (ook hun namen niet) zonder expliciete toestemming. Als je opname wilt delen via YouTube of iets dergelijks, vraag dan wel even of ik daar mee akkoord ga.

 Organiseren
Cursus Koester de bodemIllustratie

Wil je weten hoe een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten, gezonde dieren en mensen en zelfs een gezond klimaat? Wil je weten hoe je er beter mee om kunt gaan? Dit en meer leer je in deze cursus.

Cursus Leven op AardeIllustratie

In deze cursus vertel ik over de historie van het leven, over de complexe interacties die al die organismen aangaan en hoe dit voor een planeet zorgt waarop het leven kan floreren.

Cursus Ondergronds gezwamIllustratie

Deze cursus gaat over de bodem onder voedselbossen. Met name over de ongelofelijke diversiteit aan organismen en de complexe relaties. Uiteraard is er extra aandacht voor de schimmels.

Lezing Alle kleine beestjes helpenIllustratie

In de bodem leven talloze organismen, zoals bacteriën, protozoa, schimmels, geleedpotigen, wormen, insecten, zoogdieren en nog veel meer. Hoewel we ze niet zien, zijn ze ongelofelijk belangrijk voor de gezondheid van de biosfeer.

Lezing Alle kleine beestjes helpen (kinderversie)Illustratie

Deze lezing is speciaal voor kinderen van negen tot twaalf jaar. In de bodem leven vreemde beestjes! Maar hoe vreemd zijn deze beestjes dan? Dat kom je in deze lezing te weten.

Lezing Composteren is vooruitzienIllustratie

Om goede, gezonde compost te krijgen hoef je maar een paar dingen te weten. Daarnaast moet je goed observeren en ingrijpen indien nodig. In deze lezing kom je te weten wat goede compost is én hoe je die zelf maakt.

Lezing Draai de stikstofkraan dicht!Illustratie

Deze lezing gaat in op de natuurlijke stikstofcycli, op de verstoring ervan, wat daar de gevolgen van zijn en natuurlijk wat échte oplossingen zouden zijn voor dit serieuze probleem.

Lezing Grondslagen van permacultuurIllustratie

Permacultuur laat zich niet zo makkelijk definiëren. In deze lezing leer je de grondslagen van permacultuur kennen.

Lezing Leven op AardeIllustratie

In deze lezing vertel ik over de historie van het leven, over de complexe interacties die al die organismen aangaan en hoe dit voor een planeet zorgt waarop het leven kan floreren.

Lezing Ondergronds gezwamIllustratie

De planeet zou er compleet anders uitzien zonder schimmels. Wil jij weten wat schimmels allemaal kunnen en hoe jij ze kunt helpen zodat ze jou kunnen helpen? In deze lezing kom je dat allemaal te weten.

Lezing Voor wat hoort niksIllustratie

Geld belemmert ons in ons denken. We kunnen geen beslissingen meer nemen zonder meteen na te denken over de financiële consequenties. Daardoor doen wij niet meer wat we werkelijk willen, maar waar we geld mee kunnen verdienen.

Online cursus HumismeIllustratie

Wil je meer weten over de bodem maar kun je niet naar mijn cursussen komen? Of wil je je kennis nog eens opfrissen? De online cursus humisme is daar speciaal voor gemaakt.

Overige lezingenIllustratie

Deze lezing is op maat gemaakt. De titel, de spreektijd en de inhoud kunnen aangepast worden aan de wensen van de organisator.

Workshop Composteren kun je lerenIllustratie

Composteren is niet moeilijk; als je een paar dingen weet kun je heel mooie resultaten behalen. Na de theorie gaan we een composthoop opzetten. Neem gerust zelf materialen mee!

Workshop Vertragen om te versnellenIllustratie

In deze workshop leer je meer over de samenhang tussen de huidige wereldproblemen waardoor je je makkelijker kunt richten op échte oplossingen.

Workshop Voor wat hoort niksIllustratie

Geld belemmert ons in ons denken. We kunnen geen beslissingen meer nemen zonder meteen na te denken over de financiële consequenties. Daardoor doen wij niet meer wat we werkelijk willen, maar waar we geld mee kunnen verdienen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!