Een web van onderlinge afhankelijkheid

Sinds 2013 heb ik ruim zeshonderd lezingen, workshops, cursussen en webinars gegeven. Naast het schrijven van artikelen, ben ik gaan bloggen en columns gaan schrijven om bepaalde ideeën te delen die in mij leven.

In toenemende mate heb ik daarbij de behoefte mensen meer in systemen te laten denken. Systeemdenken kun je zien als de tegenhanger van lineair denken. In plaats van simpele oorzaak-gevolgverbanden, zien we systemen als complexe webben van talloze relaties die we nooit allemaal kunnen kennen. Dat betekent dat er altijd onzekerheid is over de gevolgen van een bepaalde actie. Met andere woorden: controle is een illusie.

In een tijd waarin we worstelen met een planeet die ons niet meer kan ondersteunen, met depressie en een gebrek aan zingeving, waarop soorten in hoog tempo uitsterven, … is het tijd voor een andere manier van denken.

Help me het boek schrijven!

Om te kunnen schrijven, is het nodig dat ik rustige periodes heb. Daarvoor is het nodig dat we gewoon de rekeningen kunnen blijven betalen. Dat is de banaliteit van ons leven. Giften, vooral terugkerende, helpen ons enorm om de focus op het boek te kunnen houden.

Blijf op de hoogte!

Ik wil de toekomstige lezer graag op de hoogte houden van de voortgang, maar ik wil dat niet via Facebook doen. Ik kan een andere omgeving creëren, maar de ervaring leert dat mensen daar niet op kijken. Mensen kijken nog wel op hun e-mail, hoewel dat ook al snel te veel wordt.

Als je je inschrijft voor onderstaande nieuwsbrief, ontvang je zo nu en dan een berichtje van me met daarin een fragment uit het boek, een verzoek, een vraag, … Het kan zijn dat je soms weken niets van me hoort en soms dagelijks. Uiteraard kun je je op gewenst moment weer uitschrijven.