Polarisatie

5 oktober 2020

Zebra: zwart-wit

Polarisatie ontstaat uit het idee dat er altijd maar twee keuzes zijn: je bent voor iets, of tegen. Zodra je iets zegt dat het ene kamp niet zint, dan wordt je meteen naar het andere kamp verbannen. Als het gaat om eenvoudige dingen uit onze cultuur, zoals voetbalclubs, dan is dat te begrijpen: je bent voor of tegen. Maar als het om complexe systemen gaat, dan kan het prima zo zijn dat iedereen een bepaald deel van het systeem ziet of ervaart en daar bepaalde gedachten of gevoelens bij heeft. En die zijn niet goed of fout, die zijn. Daar hoeft geen waardeoordeel over geveld te worden.

In onze cultuur zijn we altijd op zoek naar DE oorzaak van een probleem. En als we die eenmaal hebben gevonden, dan kunnen we die wegnemen en is het probleem opgelost. Alleen blijkt dan dat we een draadje hebben losgetrokken waardoor het geheel begint te ontrafelen. De oorzaak wordt ineens een gevolg en andersom. Dit kan escaleren als je niet stopt met aan het draadje te trekken. Anders stort het hele systeem in elkaar. Dat zie je momenteel met de biosfeer gebeuren.

Zodra je de complexiteit van systemen ziet, kun je je niet meer thuis voelen in een van beide kampen. Je voelt en weet dat er niet twee, maar misschien wel tien of duizend of een miljoen, zo niet miljarden mogelijkheden zijn. En je weet dat het totaal zinloos is je bij een van die kleine fracties aan te sluiten. Het enige wat je kunt doen is dankbaar zijn voor die diversiteit. Leren van andere denkbeelden. Jouw visie ermee verdiepen, mooier maken. Integreren in je zijn. Voelen dat die diversiteit aan denkbeelden geen zwakte is, maar een kracht. Diversiteit geeft veerkracht. We hoeven niet allemaal hetzelfde te denken. Dat kan niet, want iedereen heeft een ander leven achter de rug. We hoeven niet allemaal hetzelfde te doen. Dat zou ook niet natuurlijk zijn; iedereen komt doen waarvoor hij of zij op de Aarde is gezet. Samen met anderen, dat wel.

Ga je eigen unieke weg en blijf in verbinding. Uniformiteit is een heel modern concept. Uniciteit is van alle tijden. Jezelf mogen zijn in een polariserende wereld is een groot cadeau dat je aan iedereen uit kunt delen en waar je zelf ook nog plezier van hebt.

Deze blog elders op internet

Fb Facebook | Li LinkedIn | Website A New And Ancient Story | Dit stuk in het Noors

Lees verder
Vorige blog:
Een initiatie
Volgende blog:
Verwrongen