Cursus humisme

Aanbod cursussen en workshops


Wat is humisme?
Een humist is iemand met kennis van het bodemvoedselweb die er alles aan doet de bodem te behouden en te verbeteren (en dus niet ten koste van de bodem elders). Humisme is leven met inachtneming van alles wat er onder de grond leeft.

Algemeen

  • Standaard duurt de basiscursus twee dagen, maar een eendaagse cursus is ook mogelijk.
  • Tenzij anders vermeld beginnen we om 10 uur (inloop vanaf 9:30 uur).
  • We lunchen rond 13 uur op basis van pot luck: iedereen neemt iets mee (biologisch, beter nog: Demeter of uit eigen tuin en vegetarisch/veganistisch), dan is dat bij elkaar een feestmaal.
  • Ik probeer altijd rond 16 uur klaar te zijn.
  • Bij tweedaagse cursussen geldt op de tweede dag hetzelfde.
  • Soms (als de locatie ook ‘s avonds beschikbaar is) is er een facultatief avondprogramma, een documentaire bijvoorbeeld, en eten we ook samen.
  • Ongeveer twee weken van tevoren ontvang je een mail met alle praktische informatie.
  • Er is ook een online cursus humisme!

Inhoud

Het bodemvoedselweb is een enorm complex samenwerkingsverband tussen talloze micro- en macro-organismen. We moeten leren om de bodem als een levend organisme te zien. In de cursus leer je niet alleen wat er allemaal leeft, je leert er ook beter voor zorgen. En als je eenmaal weet hoe waardevol een levende bodem is voor ons klimaat, ons drinkwater en ons voedsel en zelfs de zuurstof die we ademen, wil je ook niets liever dan de bodem vertroetelen. Zo hoop ik dat er een hele beweging van mensen ontstaat die willen dat er beter met de bodem wordt omgegaan, en zelf het goede voorbeeld geven. Heel vaak komt dat neer op dingen niet doen: de blaadjes niet weghalen, niet spitten, geen kunstmest en pesticiden gebruiken… Maar soms moet je juist wel ingrijpen. Ook dat leer je.


organiseren aanmelden komende cursussen


Andere cursussen en workshops

cursus Ondergronds gezwam
[ meer info ]
cursus Dweilen met de kraan dicht
[ meer info ]
workshop Composteren kun je leren
[ meer info ]
workshop Voor wat hoort niks
[ meer info ]