Webinars

Het liefste geef ik natuurlijk een lezing voor een groep mensen, niet voor een computerscherm. Maar soms kan het simpelweg niet anders. In zo’n geval geef ik met alle liefde een online lezing.

Ik wil graag even de aandacht vestigen op de volgende punten.

  • Webinars zijn meestal veel korter dan een lezing. Wat de ideale tijdsduur is, weet ik niet. Een half uur spreken en een half uur vraag en antwoord lijkt de de standaard te zijn.
  • Als een webinar opgenomen wordt, kunnen mensen na afloop een link krijgen om het geheel nog eens terug te kijken. Dat kan een meerwaarde zijn, maar als de webinar al op internet staat is het een beetje zinloos hem er nog een keer op te zetten.
  • Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van zoom of een platform waar je geen software voor hoeft te installeren. Anders wordt mijn laptop steeds trager en moet ik steeds weer wennen aan andere programma’s. Alternatieven die ik nog niet heb geprobeerd, zijn bijvoorbeeld join.me en Jitsi Meet.
  • Het is verstandig om altijd even een oefensessie te doen, zodat alle betrokkenen weten wat er van ze verwacht wordt en
  • Het is voor mij prettig als ik tijdens het spreken een aantal kijkers kan zien.
  • Het is geen probleem om de webinar op te nemen, maar de kijkers mogen natuurlijk niet zichtbaar zijn (ook hun namen niet) zonder expliciete toestemming. Als je opname wilt delen via YouTube of iets dergelijks, vraag dan wel even of ik daar mee akkoord ga.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!