Alle kleine beestjes helpen

Aanbod lezingen


Deze lezing duurt ongeveer anderhalf uur

In de bodem leven talloze organismen zoals bacteriën, schimmels, protozoa, nematoden, mijten, slakken en wormen. En allemaal in verbijsterende aantallen en een onvoorstelbare diversiteit.
In anderhalf uur vertel ik wat ze met elkaar te maken hebben en hoe je ze kunt helpen om jou te helpen. Want een kwart van alle biodiversiteit leeft ondergronds en al die kleine beestje helpen om plagen en ziektes de kop in te drukken en de planten veel gezonder te maken.

Variant voor kinderen

Er is ook een variant voor kinderen van negen tot twaalf jaar, die duurt een half uur.

In de bodem gebeuren vreemde dingen en leven er wonderlijk organismen. Zouden er schimmels bestaan die met lasso’s gooien of met harpoenen schieten? Kunnen sommige organismen in de ruimte overleven? Of kilometers groot worden? Zijn bacteriën eigenlijk altijd gevaarlijk? Wil je weten wat een protozo, een slijmzwam of een nematode is en wat die in de bodem te zoeken heeft?

In deze korte lezing van ongeveer een half uur vertelt Marc Siepman van alles over het bodemleven en waarom het zo ontzettend belangrijk is. Er is een hele wereld onder je voeten waar dingen gebeuren waarvan je misschien denkt dat ze alleen in films gebeuren!

Video

Deze video is gemaakt door Styn Swinkels van Permades permaculture design. Het is een weergave van ongeveer een halfuur van de lezing die ik op 5 april 2016 in Haarlem gaf. Op YouTube kun je de verschillende hoofdstukken aanklikken.


aanvragen komende lezingen


Andere lezingen


lezing Alle kleine beestjes helpen
[ meer info ]

lezing Composteren is vooruitzien
[ meer info ]

lezing Dweilen met de kraan dicht
[ meer info ]

lezing Ondergronds gezwam
[ meer info ]

lezing Voor wat hoort niks
[ meer info ]
Deel deze pagina (deze buttons bevatten geen trackers):