Basisinkomen

Als mensen mij vragen of ik een voorstander ben van een onvoorwaardelijk basisinkomen, dan is mijn antwoord steevast: ja, mits het bestaat uit schone lucht, gezond basisvoedsel, schoon water, een stabiel klimaat en beschutting. En dat niet alleen voor alle mensen, maar voor alle organismen op Aarde.

Geld biedt geen garantie dat deze zaken beschikbaar zullen blijven in de nabije toekomst – het biedt alleen schijnzekerheid. Een (geld-)basisinkomen biedt echter wel de rust om te doen wat nodig is om de genoemde eerste levensbehoeften veilig te stellen voor de generaties na ons. Het kan de overgang naar een beter systeem makkelijker maken.

Het mooie van een geefeconomie is dat alles altijd de goede kant op stroomt: van degenen die iets hebben naar degenen die het nodig hebben. Het probleem met de huidige economie is dat alles altijd naar diegenen stroomt die alles al hebben. De acht rijksten hebben inmiddels evenveel in bezit als de 3,6 miljard armsten en dat verschil wordt met de dag groter. Wij willen niet meer aan dat systeem meewerken, maar we staan er toch nog met één been in. Dat is best lastig!

Meer weten? Lees ook Waarom gratis? en De man met de witte hoed.

Het komende jaar willen wij ons op deze zaken storten:

  1. het schrijven van een boek over bodem en biodiversiteit (met uitstapjes naar alle crises, want het zal met een systemische blik geschreven worden);
  2. het schrijven aan de gratis online cursus humisme;
  3. het ontwikkelen en geven van gratis cursussen en lezingen;
  4. schrijven en redigeren voor het Permacultuur Magazine;
  5. afvalwandelen.

Ons idee is om door middel van (met name) periodieke donaties een basisinkomen te regelen, zodat we de vaste lasten en reiskosten kunnen betalen en gezond kunnen eten. Een basisinkomen van 1500 euro zou voor ons drieën voldoende zijn. We ontvangen geen uitkering en leven sinds 2014 voornamelijk op eenmalige donaties. Op de thermometer rechts zie je huidige stand: €603 per maand. Hij geeft de periodieke bijdragen weer en de eenmalige bijdragen gedeeld door twaalf.

Hoe kun je bijdragen?

Als het goed is kun je bij alle banken eenvoudige een periodieke overboeking instellen. Dit heeft onze voorkeur, omdat er voor ons dan geen kosten aan verbonden zijn. Ons rekeningnummer is:

IBAN: NL94 ASNB 0707 7613 28 t.n.v. M. Siepman, Deventer o.v.v. ‘periodiek’ of ‘eenmalig’.

BIC: ASNB NL21 (voor donaties vanuit het buitenland)

Klik hier om te lezen hoe je een periodieke overboeking instelt

Als je zelf geen geld hebt, kun je ook helpen door dit bericht te delen. We hoeven ten slotte maar 150 mensen te vinden die elke maand een tientje overmaken.

Alvast heel hartelijk bedankt voor jullie steun!

Caroline en Marc Siepman (en Timo)

Terugkerende giften via Mollie
Let op: voor terugkerende betalingen zijn naam en e-mailadres verplicht.In natura

En je kunt natuurlijk ook een donatie in natura doen. Hieronder geef ik een aantal ideeën. Misschien heb je zoiets wel op zolder liggen, of doe je er gewoon niks meer mee. Maar ook als je tweedehands iets tegenkomt houd ik me warm aanbevolen! Hier een paar ideetjes:


Legaat

Je kunt ons werk ook steunen door een legaat in je testament op te nemen. Dit kan een vastgesteld bedrag zijn of roerend of onroerend goed (een boerderij om een meenderij te kunnen realiseren zou niet gek zijn). Neem wel even contact met me op als je zoiets van plan bent.