Basisinkomen

Basisinkomen

Als mensen mij vragen of ik een voorstander ben van een onvoorwaardelijk basisinkomen, dan is mijn antwoord steevast: ja, mits het bestaat uit schone lucht, gezond basisvoedsel, schoon water, een stabiel klimaat en beschutting. En dat niet alleen voor alle mensen, maar voor alle organismen op Aarde.

Geld biedt geen garantie dat deze zaken beschikbaar zullen blijven in de nabije toekomst – het biedt alleen schijnzekerheid. Een (geld-)basisinkomen biedt echter wel de rust om te doen wat nodig is om de genoemde eerste levensbehoeften veilig te stellen voor de generaties na ons. Het kan de overgang naar een beter systeem makkelijker maken.

Het mooie van een geefeconomie is dat alles altijd de goede kant op stroomt: van degenen die iets hebben naar degenen die het nodig hebben. Het probleem met de huidige economie is dat alles altijd naar diegenen stroomt die alles al hebben. De acht rijksten hebben inmiddels evenveel in bezit als de 3,6 miljard armsten en dat verschil wordt met de dag groter. Wij willen niet meer aan dat systeem meewerken, maar we staan er toch nog met één been in. Dat is best lastig!

Het is heel erg ongezond om van een persoon of instantie afhankelijk te zijn. Maar het is heel gezond om van een gemeenschap van mensen afhankelijk te zijn. We ondervinden dat aan den lijve.

Meer weten? Lees ook Waarom gratis? en De man met de witte hoed.

Sinds september 2017 hebben we door middel van eenmalige en periodieke donaties een basisinkomen, zodat we de vaste lasten en reiskosten kunnen betalen en gezond kunnen eten. Een basisinkomen van € 1650 is voor ons drieën waarschijnlijk voldoende. We ontvangen geen uitkering en leven sinds 2014 voornamelijk op eenmalige donaties. Op het moment ontvangen we € 1100 per maand. De donaties zijn periodieke en eenmalige bijdragen.

gehaald: € 1100
doel: € 1650
67%
33%

Hoe kun je bijdragen?

Als het goed is kun je bij alle banken eenvoudig een periodieke overboeking instellen. Dit heeft onze voorkeur, omdat Mollie 25 tot 39 cent per transactie rekent. Ons rekeningnummer is:

IBAN: NL94 ASNB 0707 7613 28 t.n.v. M. Siepman, Deventer o.v.v. ‘periodiek’ of ‘eenmalig’.

BIC: ASNB NL21 (voor donaties vanuit het buitenland)

Hoe stel je een periodieke overboeking in?
ABN AMRO, Rabobank en ING hebben aanwijzingen op hun websites staan en bij de ASN Bank staat er heel duidelijk ‘Periodiek’ bij het on-line bankieren. Als het niet lukt, kun je hieronder ook via Mollie een periodieke overboeking instellen (vanaf 10 euro).

Als je zelf geen geld hebt, kun je ook helpen door dit bericht te delen. We hoeven ten slotte maar 165 mensen te vinden die elke maand een tientje overmaken.

Alvast heel hartelijk bedankt voor jullie steun!

Caroline en Marc Siepman (en Timo)

P.S. Wil je de terugkerende donaties via Mollie weer stopzetten? Stuur even een mailtje, ik kan dat met een spreekwoordelijke druk op de knop regelen.

Terugkerende giften via Mollie

Let op: voor terugkerende betalingen zijn naam en e-mailadres verplicht.Totaal


In natura

Je kunt natuurlijk ook een donatie in natura doen. Hieronder geef ik een aantal ideeën. We staan ook open voor legaten.

  • stevige schoenen maat 41
  • fietsnavigatie
  • Designing Regenerative Cultures (​Daniel Christian Wahl)
  • eten en drinken
  • (e-)boeken over permacultuur, de bodem en aanverwanten in .epub-formaat
  • Life Without Money – Building Fair and Sustainable Economies
  • plekken in binnen- en buitenland om op vakantie te kunnen gaan, of om schrijfretraites te kunnen doen
  • een plek waar we gratis of tegen lagere kosten kunnen wonen
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!