Basisinkomen

BasisinkomenAls mensen mij vragen of ik een voorstander ben van een onvoorwaardelijk basisinkomen, dan is mijn antwoord steevast: ja, mits het bestaat uit schone lucht, gezond basisvoedsel, schoon water, een stabiel klimaat en beschutting. En dat niet alleen voor alle mensen, maar voor alle organismen op Aarde.

Geld biedt geen garantie dat deze zaken beschikbaar zullen blijven in de nabije toekomst – het biedt alleen schijnzekerheid. Een (geld-)basisinkomen biedt echter wel de rust om te doen wat nodig is om de genoemde eerste levensbehoeften veilig te stellen voor de generaties na ons. Het kan de overgang naar een beter systeem makkelijker maken.

Het mooie van een geefeconomie is dat alles altijd de goede kant op stroomt: van degenen die iets hebben naar degenen die het nodig hebben. Het probleem met de huidige economie is dat alles altijd naar diegenen stroomt die alles al hebben. De acht rijksten hebben inmiddels evenveel in bezit als de 3,6 miljard armsten en dat verschil wordt met de dag groter. Wij willen niet meer aan dat systeem meewerken, maar we staan er toch nog met één been in. Dat is best lastig!

Het is heel erg ongezond om van een persoon of instantie afhankelijk te zijn. Maar het is heel gezond om van een gemeenschap van mensen afhankelijk te zijn. We ondervinden dat aan den lijve.

Meer weten? Lees ook Waarom gratis? en De man met de witte hoed.

Sinds september 2017 hebben we door middel van (met name) periodieke donaties een basisinkomen, zodat we de vaste lasten en reiskosten kunnen betalen en gezond kunnen eten. Een basisinkomen van 1.650 euro is voor ons drieën voldoende. We ontvangen geen uitkering en leven sinds 2014 voornamelijk op eenmalige donaties. Op de thermometer rechts zie je huidige stand: €721 per maand. Hij geeft de periodieke bijdragen weer en de eenmalige bijdragen gedeeld door het aantal resterende maanden tot september 2019. Dan beginnen we weer overnieuw …

Van september 2017 tot september 2018 ontvingen we € 1614 per maand. Daarvan was 23% een terugkerende donatie (variërend van 1 tot 50 euro), 23% was een eenmalige donatie en 54% werd gegeven na een van de 27 cursussen en 25 lezingen die we in die periode hebben gegeven.

Hoe kun je bijdragen?

Als het goed is kun je bij alle banken eenvoudige een periodieke overboeking instellen. Dit heeft onze voorkeur, omdat er voor ons dan geen kosten aan verbonden zijn. Ons rekeningnummer is:

IBAN: NL94 ASNB 0707 7613 28 t.n.v. M. Siepman, Deventer o.v.v. ‘periodiek’ of ‘eenmalig’.

BIC: ASNB NL21 (voor donaties vanuit het buitenland)

Klik hier om te lezen hoe je een periodieke overboeking instelt
ABN AMRORabobank en ING hebben aanwijzingen op hun websites staan en bij de ASN Bank staat er heel duidelijk ‘Periodiek’ bij het on-line bankieren. Als het niet lukt, kun je hieronder ook via Mollie een periodieke overboeking instellen (vanaf 10 euro).

Als je zelf geen geld hebt, kun je ook helpen door dit bericht te delen. We hoeven ten slotte maar 165 mensen te vinden die elke maand een tientje overmaken.

Alvast heel hartelijk bedankt voor jullie steun!

Caroline en Marc Siepman (en Timo)

P.S: Wil je de terugkerende donaties weer stopzetten? Stuur even een mailtje, ik kan dat met een spreekwoordelijke druk op de knop regelen.

Terugkerende giften via Mollie
Let op: voor terugkerende betalingen zijn naam en e-mailadres verplicht.Totaal


In natura

En je kunt natuurlijk ook een donatie in natura doen. Hieronder geef ik een aantal ideeën. Misschien heb je zoiets wel op zolder liggen, of doe je er gewoon niks meer mee. Maar ook als je tweedehands iets tegenkomt houd ik me warm aanbevolen! Hier een paar ideetjes:

  • eten en drinken
  • (e-)boeken over permacultuur, de bodem en aanverwanten in .epub-formaat
  • Life Without Money – Building Fair and Sustainable Economies
  • plekken in binnen- en buitenland om op vakantie te kunnen gaan, of om schrijfretraites te kunnen doen
Deel deze pagina (deze buttons bevatten geen trackers):