Aanwijzingen voor het organiseren van cursussen

Beste organisator,

Het organiseren van een cursus is heel eenvoudig. Niets is in steen gebeiteld, maar als je af wilt wijken van deze aanwijzingen, mail dan even naar mail@marcsiepman.nl om misverstanden te voorkomen.

Locatie

 • Bij de cursus humisme en Ondergronds gezwam moet de locatie bij voorkeur geschikt zijn voor minimaal 35 mensen, maar liever rond de 40. Uiteindelijk is een groepsgrootte van 25 tot 35 deelnemers prettig.
 • Bij de workshop Dweilen met de kraan dicht is een groep van maximaal 15 mensen prettig, dus moet de locatie bij voorkeur rond de 20 mensen kunnen bevatten.

Algemene aanwijzingen

 • De aanmeldingen lopen altijd via mij. Als je een aanmelding binnenkrijgt kun je deze invoeren onder Aanmelden. Probeer dit zo volledig mogelijk te doen.
 • De cursus duurt in de regel van 10 tot 16 uur, in de regel in het weekend. Als de reistijd lang is, maar niet zo lang dat ik een dag van tevoren al moet komen, kan het gebeuren dat ik wat later wil beginnen en eindigen. Dit hangt af van de bereikbaarheid met het openbaar vervoer vanuit Deventer.
 • Als de reistijd langer dan 45 minuten is en de cursus tweedaags, wil ik/willen wij graag overnachten. Dit mag gewoon bij iemand thuis zijn. Als je niets kunt vinden, vraag ik het aan de deelnemers. Geef even door als we nog slaapspullen moeten meenemen.

Media

 • Ook PR is belangrijk. Soms loopt een cursus makkelijk vol, maar soms ook niet. Dan is het handig om een persberichtje in de lokale krant te zetten. Hopelijk heb je toegang tot een mailinglijst, dat scheelt een hoop. De lokale verenigingen benaderen kan heel nuttig zijn. Denk aan moestuin-, natuur-, boeren-, volkstuin- en moestuinverenigingen en permacultuurprojecten. Plaats altijd een berichtje op je website met een aanklikbare link naar marcsiepman.nl. En vergeet de sociale media niet! Een voorbeeld voor een persbericht staat hier. Ik zet de cursus zelf op Aktie Agenda.

Financiële kwesties

 • Zoals bekend geven we de cursussen en workshops gratis. Mensen kunnen altijd een vrijwillige bijdrage geven. Deze bijdragen rekenen we bij ons basisinkomen.
 • Het is niet de bedoeling dat er entree wordt gevraagd. Als de locatie geld kost (gratis is natuurlijk beter), zal ik ervoor zorgen dat de bezoekers deze kosten delen. Het maakt mij niet uit wie wel wat geeft en wie niet, als de kosten maar in de pot zitten. Het is prima als je voor de locatie ook een vrijwillige donatie vraagt.

Technische zaken

 • Een laptop neem ik zelf mee, maar je moet zelf voor een beamer (of groot scherm/televisie) met een VGA-, HDMI of Mini DisplayPort-aansluiting zorgen. Een DVI-aansluiting kan ook, maar laat dit even weten. Dan neem ik een extra verloopstekkertje mee.
 • Een projectiescherm is alleen nodig als er geen witte muur is waarop geprojecteerd kan worden.

Eten en drinken

 • De lunch is op basis van pot luck. Dat betekent dat je niet voor eten hoeft te zorgen. Dit bespaart een hoop kosten en het is heel gezellig en lekker!
 • Als er op de locatie geen servies en bestek is, wil je dat dan even doorgeven? Dan vraag ik de deelnemers om dit zelf mee te nemen.
 • Het is handig als er in de locatie koffie en thee aanwezig is en dat we die daar ook kunnen zetten. Als dit niet het geval is, wil je dit dan aan mij doorgeven? Dan kan ik dit aan de deelnemers laten weten.

Overige aanwijzingen

 • Omdat mensen gratis mogen meedoen, kun je zelfwerkzaamheid van ze verwachten. Het klaarzetten van de stoelen is bijvoorbeeld niet nodig. Dat kunnen ze zelf in twee minuten.

organiseren historie cursussen

Deel deze pagina (deze buttons bevatten geen trackers):