Lezing Draai de stikstofkraan dicht!

Standaard duurt deze lezing anderhalf uur.

Illustratie

De problematiek met stikstofverbindingen is al tientallen jaren gaande. Nu de economie er onder kan gaan lijden, noemen we het ineens een stikstofcrisis. Maar de ecologische stikstofcrisis is al vele jaren aan de gang en is een van de symptomen van onze onnatuurlijk hoge stikstofuitstoot. Het is dan ook absurd dat natuurgebieden hun Natura-2000-status zouden kwijtraken om meer stikstofuitstoot mogelijk te maken. Dat is net zoiets als een stad bombarderen om hem veiliger te maken.

Zolang de stikstofkraan openstaat zullen de problemen steeds groter worden. Wat zijn échte oplossingen voor dit serieuze probleem? Daarvoor moeten we natuurlijk eerst het probleem goed voor ogen hebben.

In deze lezing vertel ik hoe de natuurlijke stikstofcycli werken, wat de verstoring van deze kringlopen voor gevolgen heeft (voor de biodiversiteit, maar ook voor onze gezondheid en het klimaat).

Onderstaand filmpje over stikstof werd door RTV Oost gemaakt.



 Organiseren
Cursus Koester de bodemIllustratie

Wil je weten hoe een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten, gezonde dieren en mensen en zelfs een gezond klimaat? Wil je weten hoe je er beter mee om kunt gaan? Dit en meer leer je in deze cursus.

Cursus Leven op AardeIllustratie

In deze cursus vertel ik over de historie van het leven, over de complexe interacties die al die organismen aangaan en hoe dit voor een planeet zorgt waarop het leven kan floreren.

Cursus Ondergronds gezwamIllustratie

Deze cursus gaat over de bodem onder voedselbossen. Met name over de ongelofelijke diversiteit aan organismen en de complexe relaties. Uiteraard is er extra aandacht voor de schimmels.

Lezing Alle kleine beestjes helpenIllustratie

In de bodem leven talloze organismen, zoals bacteriën, protozoa, schimmels, geleedpotigen, wormen, insecten, zoogdieren en nog veel meer. Hoewel we ze niet zien, zijn ze ongelofelijk belangrijk voor de gezondheid van de biosfeer.

Lezing Alle kleine beestjes helpen (kinderversie)Illustratie

Deze lezing is speciaal voor kinderen van negen tot twaalf jaar. In de bodem leven vreemde beestjes! Maar hoe vreemd zijn deze beestjes dan? Dat kom je in deze lezing te weten.

Lezing Composteren is vooruitzienIllustratie

Om goede, gezonde compost te krijgen hoef je maar een paar dingen te weten. Daarnaast moet je goed observeren en ingrijpen indien nodig. In deze lezing kom je te weten wat goede compost is én hoe je die zelf maakt.

Lezing Grondslagen van permacultuurIllustratie

Permacultuur laat zich niet zo makkelijk definiëren. In deze lezing leer je de grondslagen van permacultuur kennen.

Lezing Leven op AardeIllustratie

In deze lezing vertel ik over de historie van het leven, over de complexe interacties die al die organismen aangaan en hoe dit voor een planeet zorgt waarop het leven kan floreren.

Lezing Ondergronds gezwamIllustratie

De planeet zou er compleet anders uitzien zonder schimmels. Wil jij weten wat schimmels allemaal kunnen en hoe jij ze kunt helpen zodat ze jou kunnen helpen? In deze lezing kom je dat allemaal te weten.

Lezing Voor wat hoort niksIllustratie

Geld belemmert ons in ons denken. We kunnen geen beslissingen meer nemen zonder meteen na te denken over de financiële consequenties. Daardoor doen wij niet meer wat we werkelijk willen, maar waar we geld mee kunnen verdienen.

Online cursus HumismeIllustratie

Wil je meer weten over de bodem maar kun je niet naar mijn cursussen komen? Of wil je je kennis nog eens opfrissen? De online cursus humisme is daar speciaal voor gemaakt.

Overige lezingenIllustratie

Deze lezing is op maat gemaakt. De titel, de spreektijd en de inhoud kunnen aangepast worden aan de wensen van de organisator.

WebinarIllustratie

Een webinar is een (meestal korte) online presentatie. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, Zoom is een bekende.

Workshop Composteren kun je lerenIllustratie

Composteren is niet moeilijk; als je een paar dingen weet kun je heel mooie resultaten behalen. Na de theorie gaan we een composthoop opzetten. Neem gerust zelf materialen mee!

Workshop Vertragen om te versnellenIllustratie

In deze workshop leer je meer over de samenhang tussen de huidige wereldproblemen waardoor je je makkelijker kunt richten op échte oplossingen.

Workshop Voor wat hoort niksIllustratie

Geld belemmert ons in ons denken. We kunnen geen beslissingen meer nemen zonder meteen na te denken over de financiële consequenties. Daardoor doen wij niet meer wat we werkelijk willen, maar waar we geld mee kunnen verdienen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!