Cursus Ondergronds gezwam

Standaard duurt deze cursus vijf uur.

Illustratie

De bijzondere eigenschappen van de bodem onder een voedselbos

Introductie

Een gezond voedselbos is zeer goed bestand tegen extreem weer, maar daarvoor is een gezonde bodem doorslaggevend. Alle problemen die bij eenjarigenteelt horen, zoals erosie, uitspoeling van nitraten, biodiversiteitsverlies, holle calorieën, CO2-uitstoot, ziektes, plagen, droogtegevoeligheid, verslemping enzovoorts kun je opvangen door te werken met vaste gewassen. Voedselbossen zijn dan ook een geweldige aanvulling op andere voedselproductiesystemen, waardoor er nog veel meer diversiteit komt.

Inhoud

Deze cursus gaat over het onzichtbare deel van een voedselbos: de bodem, het kloppend hart van elk bos. Die bodem is heel anders dan die van een moestuin. Deze cursus gaat onder andere over het fantastische werk dat schimmels, bacteriën, protozoa, muizen, mollen, insecten, wormen, larven en al die andere beestjes voor ons doen. Over successie, fotosynthese, het klimaat, water, enzymen, stikstof, fosfaat en alle andere voedingsstoffen – maar vooral over vertrouwen op complexiteit. Want hoe harder we werken en symptomen bestrijden in een voedselbos, hoe slechter het ermee gaat. We moeten erop leren te vertrouwen dat de natuur meer ervaring heeft dan wij.

Doelgroep

Deze cursus is ideaal voor mensen die een voedselbos willen opzetten, of al aan het opzetten zijn, maar zeker ook voor iedereen die er een op zijn land krijgt (en dus ook voor gemeentes, provincies en waterschappen).

  • Tenzij anders vermeld beginnen we om 10 uur (inloop vanaf 9:30 uur).
  • We lunchen rond 13 uur op basis van pot luck: iedereen neemt iets mee (biologisch, beter nog: Demeter of uit eigen tuin), dan is dat bij elkaar een feestmaal.
  • Meestal is de cursus om 16 uur klaar.
  • Als je je hebt aangemeld, ontvang je een à twee weken van tevoren een mail met alle praktische informatie.
  • Je mag ook op de bonnefooi komen, maar dan kan het zijn dat er geen plek is.

 Organiseren